Marie-Jose Column Alphens Nieuwsblad

Morgen is het zover: Halloween. Een feest dat steeds populairder wordt in Nederland. Al weken lang zijn etalages, voortuinen, restaurants en zelfs klaslokalen versierd met pompoenen, heksen en spinnenwebben. En ook aan griezelige activiteiten in de omgeving geen gebrek. Neem nou de Halloweenavond in de Vlasakker, de Halloweenoptocht in Alphen en de speciale Halloweenavond in De Hoorn. Leuk, al die gezelligheid!

Maar wat vieren we nou eigenlijk- naast mijn verjaardag- op 31 oktober?

Om daar achter te komen ben ik gaan Googelen en wat blijkt? Halloween is een samensmelting tussen All Hallows Eve (Allerheiligen) en het Keltische Samhain, waarbij de Kelten op 31 oktober het einde van het oogstseizoen en het begin van een nieuw jaar vierden.

Zij geloofden dat tijdens deze nacht de scheiding tussen aarde en het hiernamaals zo dun was, dat de doden terugkwamen op aarde. Echt gezellig was dat niet, want met een beetje pech had een kwade geest het op jou gemunt. Gelukkig was je veilig als je je verkleedde als heks of demoon, want hoe doder je eruit zag, hoe kleiner de kans dat een geest bezit van jou nam. En wat ook hielp om geesten op afstand te houden? Heel veel kabaal maken en samen met je dorpsgenoten in een optocht naar een enorm vuur lopen.

Deze traditie veranderde met de komst van zendelingen naar Groot-Brittannië, waardoor Samhain samensmolt met het christelijke Allerheiligen. Deze vermenging leidde onder andere tot het huidige ‘trick or treat’, een afgeleide van Allerzielen waarbij bedelaars langs de deur gingen om ‘zielencake’ te vragen in ruil voor een gebed voor een overleden familielid.

En die lampionnen en pompoenen? Die hebben hun oorsprong waarschijnlijk in een Keltische sage met Stingy Jack in de hoofdrol. Door ruzie met de duivel mag Jack na zijn overlijden niet naar de hel, maar hij mag ook niet naar de hemel. De duivel geeft hem een gloeiende kool, die Jack in een uitgeholde knol stopt, zodat hij zijn weg kan vinden in het donker. Deze Jack met zijn ‘Jack-o’-lantern’ zwerft volgens de sage nog steeds rond tussen hemel en aarde. Geen fijne gedachte, vonden de Kelten. Dus zetten zij- om hem en andere boze geesten buiten te houden- lantaarns van knollen voor hun deur. Eenmaal overgenomen in Amerika, na de migratie van vele Ieren vanaf 1840, werden deze knollen vervangen door de makkelijker te bewerken pompoenen.

Geinige informatie toch? En hoewel ik niet denk dat deze kennis enorme veranderingen in mijn leven teweegbrengt, is het natuurlijk nooit weg om te weten hoe je een stel verdwaalde geesten buiten de deur houdt morgenavond…

Reageren? Mail gerust naar info@verweijcopywriting.nl.

Voor het eerst verschenen in Alphens Nieuwsblad op 31-10-2019