Marie-Jose Column Alphens Nieuwsblad
Zo lekker als het weer de afgelopen dagen was, zo regenachtig was het zondag 10 februari. Hoewel ik er stiekem vanuit ging dat het toch ineens zonnig zou worden, bleek de weersvoorspelling daadwerkelijk te kloppen. Het zou die week maar één dag gaan regenen. De zondag.

Precies de dag waarop mensen konden genieten van ‘Gluren bij de Buren’, een evenement waarbij mensen hun huiskamer beschikbaar stellen voor een act van een plaatselijke artiest(e), welke vervolgens gratis bij te wonen is. Niet alleen door buren, maar door iedereen die het leuk vindt een optreden te zien. Ontzettend mooi initiatief natuurlijk.

Spannend ook als jij één van die huiskamereigenaren bent waar mensen- hopelijk- zullen genieten van een optreden.

Terwijl ik een uur voor aanvang angstvallig naar de donkere lucht boven Alphen keek, zag ik in gedachte alle potentiële gluurders met een kop thee in de hand lekker onderuithangen op de bank. Ze gluurden wat af. Tuurlijk. Maar dan met name naar hun televisiescherm of hooguit door het raam naar buiten, waar ze ontelbare regendruppels naar beneden zagen glijden. Onder geen beding zouden deze mensen naar buiten gaan vandaag. Daarvan was ik overtuigd.

En geef ze eens ongelijk.

Gelukkig bleek al snel dat dit een iets wat pessimistische voorspelling was, want er kwamen wel degelijk mensen langs. Zowel bekende als onbekende mensen hebben het optreden van het vrolijke zangduo Jurjen en Marije bijgewoond. In totaal verwelkomden we bijna vijftig legale gluurders. Een mooie opkomst, waarbij én geen ongemakkelijke stiltes zijn gevallen én de festiviteiten ook niet uitmondden in een enorme bende.

Een fantastische ervaring dus en nog succesvol ook. Ik ben dan ook ontzettend blij voor alle betrokkenen, dat er ondanks de regen zoveel Alphenaren op de been waren om deze culturele middag te beleven. Allemaal mensen – jong en oud- die uit vrije wil hun binchwatchmiddag hebben doorbroken om bij een stel onbekenden naar een nog onbekendere verrassingsact te komen kijken. Zeg nou zelf: als bezoeker neem je toch een risico. Het kan zomaar zijn dat je in je kletsnatte broek en beslagen bril dertig minuten moet afzien, omdat de act nogal tegenvalt. Die dingen gebeuren nu eenmaal. En dat is nou juist de charme van dit evenement.

Kortom: petje af! Niet alleen voor de organisatie, de huiseigenaren en alle artiesten, maar zeker ook voor de gluurders die de weersomstandigheden hebben getrotseerd en daardoor dit evenement mede tot een succes hebben gemaakt. Zo schreef ook wethouder Schotanus, die betrokkenen per brief bedankte voor hun inzet.

Hopelijk volgt er volgend jaar een tweede gluur-editie.

Dan komen wij door de stromende regen naar uw huiskamer. Wellicht.

Reageren? Mail gerust naar info@verweijcopywriting.nl.

Voor het eerst verschenen in Alphens Nieuwsblad op 20-02-2019