Marie-Jose Column Alphens Nieuwsblad
Veel mensen, voornamelijk zestigplussers, zijn ervan overtuigd dat onze maatschappij steeds asocialer wordt. Een maatschappij waarin wij Nederlanders, in tegenstelling tot in die ‘goede oude tijd’, te veel met ons zelf bezig zijn en zodoende niet meer klaar staan voor een ander.

Zou kunnen natuurlijk. Als begin dertiger heb ik enerzijds weinig vergelijkingsmateriaal, maar anderzijds geloof ik best dat we tegenwoordig een individualistischer leven leiden dan voorheen. Een leven waarin we worden gedreven door geld, status of onrealistische dromen.

Maar leidt dit bestaan ook per definitie tot asociaal gedrag? Is er tegenwoordig onder tieners en millenials echt alleen oog voor puur eigen gewin, waardoor vrijwillige activiteiten als het fluiten van sportwedstrijden of het helpen van een hulpbehoevende buurvrouw in het gedrang komen? Dat lijkt mij wat overdreven.

En omdat de veronderstelling dat ‘vroeger alles beter was’ aan mij bleek knagen, besloot ik de proef op de som te nemen. Ik ben op verschillende plekken in Alphen aan den Rijn vanuit sociologisch oogpunt gaan kijken welke situaties ik zoal tegen kwam.

En wat blijkt? Tijdens mijn observatiesessies kwam ik voornamelijk hartverwarmende situaties tegen:
– Een groep zestienjarigen die uit eigen beweging de buggy van mijn zus behoedzaam de trap afdroeg.
– Vier mensen die toesnelden toen een meneer van zijn fiets viel, waarna de inhoud van zijn fietsmand over
straat rolde.
– Zes voetballende tieners die hielpen een vastgelopen camper uit de modder duwen op de dagcamping.
– Veel jongeren die hun hand vriendelijk opstaken bij het oversteken. Dit in tegenstelling tot de meeste
ouderen.
– Jongeren die de buschauffeur bedankten of een fijne avond wensten bij het uitstappen.

Situaties waarbij er een hoofdrol is weggelegd voor jongeren. Een glansrol zelfs. Jongeren die door velen worden afgeschilderd als asociaal of egocentrisch, blijken in veel van deze situaties juist behulpzaam en vriendelijk. Leuk om te zien.

En hoewel er op basis van deze paar voorbeelden natuurlijk geen baanbrekende conclusies kunnen worden getrokken over het wel of niet verasocialiseren van onze maatschappij, lijkt het mij toch een mooi uitgangspunt voor de nostalgisch aangelegde medemens om de jeugd van tegenwoordig voortaan met een open, onbevooroordeelde blik te bekijken.

En wellicht zeggen wij dan op een dag niet alleen ‘vroeger was alles beter’, maar ook ‘wat deden we het eigenlijk allemaal goed eigenlijk he, in 2019?.

Reageren? Mail gerust naar info@verweijcopywriting.nl.

Voor het eerst verschenen in Alphens Nieuwsblad op 03-04-2019