Marie-Jose Column Alphens Nieuwsblad
Wauw. Laat ik me toch weer verrassen.

Nog steeds ben ik niet gewend aan teksten als ‘Ga anders is lekker mee tennissen’, ‘hij is me schatje voor altijd’ en ‘jou vader is te gek! Het blijft een beetje pijnlijk.

Niet dat ik altijd foutloos schrijf hoor. Of wie dan ook. Ik vermoed zelfs dat de redactie van Arnon Grunberg of Harry Mulisch wel eens een foutje in een manuscript heeft ontdekt. Sterker nog, ik zie in elk tijdschrift of boek dat ik lees een aantal fouten die over het hoofd zijn gezien door de schrijver en redactie.

Met andere woorden: niemand schrijft perfect. En dat is niet erg, mits er geen globale taalverkrachting plaatsvindt op social media zoals vandaag de dag. Want dat baart me wel zorgen. Vooral vanwege de twee oorzaken die in mijn optiek leiden tot het maken van deze taal- of spellingfouten:

1. De persoon in kwestie weet niet meer hoe het wél moet
2. Er is sprake van desinteresse in taalgebruik onder het mom van ‘je begrijpt toch wat ik bedoel, of niet
soms?’

Beide oorzaken verontrusten mij. De tweede omdat deze personen het risico lopen na verloop van tijd niet meer foutloos te kunnen schrijven, puur omdat ze de foutieve variant te vaak gezien hebben. Deze groep mensen wens ik alvast enorm veel succes bij het schrijven van een sollicitatiebrief in de toekomst.

De andere oorzaak-het simpelweg niet meer kunnen toepassen van de aangeleerde spellingsregels- vind ik misschien nog wel schrijnender. Juist omdat ik als invalleerkracht op basisscholen zie hoeveel tijd er dagelijks wordt besteed aan spelling en taal. Ik vind het dan vreemd- los van dyslectie- dat er klaarblijkelijk een omslagpunt is waarna mensen de regels abrupt vergeten. Zo las ik laatst ‘u vraagd: wij draaien’ op een krijtbord voor een slagerij.

Juist.

Echt een probleem voor de toekomst om je zorgen over te maken. Net als de resultaten van een onlangs uitgevoerd onderzoek onder VMBO leerlingen, waaruit blijkt dat een groot percentage onder hen niet goed kan lezen door een beperkte woordenschat. Schokkend natuurlijk, maar echt verrassend is het niet als je kijkt naar het smartphone gebruik van kinderen. Ze staren liever gedachteloos naar een schermpje dan dat ze een goed boek lezen.

Een gemiste kans op vele fronten, want lezen draagt niet alleen bij aan ontspanning of uitbreiding van de woordenschat, maar leidt ook tot het vergroten van kennis over de wereld. Pak dus vooral eens een boek.
En met een beetje geluk zie je tijdens het lezen ongemerkt ook nog eens hoe de spellingsregels wél toegepast moeten worden. Mocht de schrijver geen fouten maken tenminste.

Reageren? Mail gerust naar info@verweijcopywriting.nl.

Voor het eerst verschenen in Alphens Nieuwsblad op 17-04-2019